Tie LEGO mestarisalapoliisiksi

Oletko hankkinut kirpputorilta kasan sekalaisia LEGO palikoita tai ehkä löytänyt 30 vuotta vanhat LEGO palikat vintiltä? Mistä LEGO sarjoista palikat ovat peräisin, mistä löydät kadonneet ohjeet? Kerromme miten ryhtyä selvittämään LEGO palikoiden alkuperää sekä mistä löytää hukkuneet rakennusohjeet. 



Erilaisia LEGO palikoita on kymmeniätuhansia, joten salapoliisityö saattaa olla joskus turhauttavaa arvailua. Tässä blogikirjoituksessa esitetyillä ohjeilla pääset alkuun, mutta mestariksi tulet vain harjoittelemalla. Suurin salaisuus on oppia käyttämään sujuvasti parhaita LEGO sivustoja. Aloittaaksesi salapoliisityön tarvitset sekalaisten LEGO palikoidesi lisäksi hyvän valaistuksen ja suurennuslasin, pääsyn internetiin sekä hieman kärsivällisyyttä.

Sekalaisten LEGO palikoiden alkuperän selvittäminen kannattaa aloittaa oudoimmista tai harvinaiseksi arvioimistasi palikoista. Mitä harvinaisempi palikka on sitä suuremmalla todennäköisyydellä pystyt sijoittamaan sen tiettyyn LEGO sarjaan. Lisäksi mitä useamman palikan pystyt sijoittamaan sarjaan sitä suuremmalla todennäköisyydellä palikkasi ovat peräisin nimenomaisesta LEGO sarjasta. Lajittele siis aluksi palikoitasi karkeasti, jolloin löydät keskenään saman tyyppisiä, mahdollisesti samaan sarjaan kuuluvia osia.


Pikaohjeet LEGO palikoiden alkuperän selvittämiseksi:

  • Valitse sekalaisesta LEGO kasasta muutama erikoinen LEGO osa, joiden uskot kuuluvan samaan sarjaan
  • etsi yhdestä osasta siihen painettu design ID
  • Avaa Bricklink-sivusto, syötä design ID hakukenttään ja siirry LEGO-osan tietoihin
  • hae LEGO sarjat, jotka sisältävät osan klikkaamalla sivun yläoikeasta nurkasta “Item appears in xx sets” -linkkiä
  • tutustu hakutulosten LEGO sarjoihin kuvan perusteella, ja etsi sarja joka sisältää kohdassa 1. valitsemiasi LEGO osia. Huomaa, että sarjat on listattu valitsemasi palikan värin mukaan
  • päädyttyäsi tiettyyn LEGO sarjaan, avaa sen osalista (“Set inventory”), ja katso löydätkö sekalaisesta LEGO kasasta muita sarjaan kuuluvia osia
  • löydettyäsi oikean LEGO sarjan, kirjoita sen sarjanumero muistiin
  • siirry brickinstructions.com tai letsbuilditagain.com, syötä LEGO sarjan sarjanumero hakukenttään ja lataa rakennusohje koneellesi.
Jos salapoliisityö ei tuota tulosta, valitse sekalaisesta kasasta uusia LEGO palikoita etsinnän pohjaksi.


Osanumerot palikoissa

Tärkein johtolanka LEGO salapoliisityössä on selvittää LEGO palikan tunnus, joka yksilöi lähes jokaista olemassa olevaa palikkaa. Jotta salapoliisityö ei olisi liian helppoa, yleisesti käytössä on kaksi erilaista luokittelujärjestelmää. Se tarkoittaa, että jokaisella palikalla on käytännössä kaksi erillista tunnusta: design ID sekä element ID. 

Salapoliisityö alkaa tutustumalla palikkaan, jonka mysteeri halutaan selvittää. Etsi käteesi esimerkiksi 2 x 4 kokoinen peruspalikka, ja tutki sitä hyvässä valossa suurennuslasin kanssa.  Löydät palikan pohjasta numeron 3001, joka on palikan design ID. 

Yllä olevan palikan design ID on "30357", mikä löytyy palikan alta vasemmasta yläkulmasta. Palikkaa on käytetty 260 eri LEGO-sarjassa vuodesta 1999 lähtien.

Harjoitellaksesi salapoliisityötä voit kokeilla etsiä myös muiden osien design ID:tä. Palikasta riippuen Design ID on painettu eri paikkaan, ja joskus sen löytäminen saattaa olla hyvinkin haasteellista. Huomaathan myös, että esimerkiksi pienimmissä palikoissa design ID:tä ei ole painettu ollenkaan. Myös hyvin vanhoista palikoista design ID puuttuu. Palikasta saattaa löytyä myös muita numerotunnuksia. Design ID:n erotat muista numerotunnuksista, sillä se on yleensä neli- tai viisinumeroinen, eikä se sisällä väliviivoja.

Ehkä olet huomannut, että LEGO ohjekirjoissa viimeisillä sivuilla on osaluettelo, jossa on lueteltu kaikki sarjaan kuuluvat osat. Osien yhteydessä on ilmoitettu tunnus, joka eroaa palikan pohjaan painetusta numerosta. Ohjekirjoista löytyvä tunnus on element ID.

Jotta eri element ID:n ja design ID:n ero selviäisi, otetaan esimerkiksi 2 x 4 nupin kokoinen peruspalikka  (2 x 4 brick). Valitun palikan väristä riippumatta palikan design ID on 3001 (painettu palikan pohjan). Saman palikan punaisen version element ID (löytyy ohjekirjasta) on 300121 ja valkoisen 300101.

Tärkeimmissä LEGO-aiheisissa tietokannoissa (bricklink.com, peeron.com, lego.com) huomioidaan sekä design ID että element ID, mutta esimerkiksi uusimmissa LEGO ohjekirjoissa osalistojen yhteyteen on merkitty ainoastaan LEGO palikan element ID. Sen sijaan valtaosaan LEGO palikoista on painettu design ID, mutta ei koskaan element ID:tä. Kun saat tietoosi jomman kumman tunnuksen, saat selvitettyä monenlaisia tietoja yksittäisestä palikasta.

Tärkeintä on, että tiedät palikasta jomman kumman tunnuksen. Tunnuksen avulla saat tietoosi suurimman osan palikan salaisuuksista ja löydät yhteyksiä muihin palikoihin ja sarjoihin.


element ID

  • LEGO palikan muotoon, väriin ja kuviointiin perustuva tunnus
  • keskenään eri värisillä palikoilla eri tunniste
  • löytyy uusimpien LEGO ohjeiden osaluettelosta
  • yksilöi tarkasti LEGO palikan (tunniste sisältää itsessään väritiedon)

Design ID:

  • LEGO palikan muotoon perustuva tunnus
  • keskenään eri värisillä palikoilla sama tunnus
  • löytyy useimmista LEGO palikoista painettuna palikan pohjaan
  • ei yksilöi tarkasti palikkaa, vaan vaatii erikseen väritiedon


Palikan tietojen etsiminen

Kun olet selvittänyt palikan design ID:n tai element ID:n, siirrytään selvittämään palikan alkuperää. Parhaat ilmaiset sivustot tähän työhön ovat bricklink.com sekä peeron.com. Käytetään esimerkkinä 2 x 4 nuppista valkoista peruspalikkaa, jonka design ID 3001 on löydetty palikan pohjasta. Bricklinkin etusivulla on ylhäällä hakukenttä, johon design ID syötetään. Hakukentän vasemmalta puolelta valitaan kohta “Catalog Items”, sillä haluamme etsiä hakusanalla yksittäisiä LEGO-osia.

Hakutulos antaa etsimämme peruspalikan, jonka design ID:tä klikkaamalla päästään palikan tietoihin. Tiedot paljastavat esimerkiksi sen, että palikkaa on valmistettu vuosina 1980 - 2017, palikka on esiintynyt yhteensä 2283 sarjassa ja että vastaavaa palikkaa on valmistettu eri aikoina 6 erilaisella muotilla.

Koska metsästämme palikan alkuperää, klikkaamme oikeasta yläkulmasta kohtaa “2283 sets”. Bricklink listaa kaikki LEGO sarjat, joissa kyseinen palikka on ollut mukana. Huomaa, että listaus sisältää sarjat, joissa etsimäsi palikka on esiintynyt kaikissa väreissä. Tutki siis ainoastaan kohtaa, jossa on lueteltu etsimäsi palikan värin mukaiset sarjat.

Tutkaile sarjojen kuvia, ja vertaile niitä omiin muihin palikoihisi. Sisältääkö jokin sarja paljon palikoita, joita kasassasi on? Valitse jokin sarja, jonka arvelet sisältävän paljon omistamiasi palikoita. Klikkaa kuvan alapuolelta "Inv"-linkkiä, ja pääset sarjan osalistaan. Vertaamalla osalistaa omistamiisi palikoihin selvität nopeasti, omistatko useita listan mukaisia palikoita. Mitä enemmän listan mukaisia palikoita lölydät itseltäsi sitä todennäköisemmin LEGO palikkasi kuuluvat juuri kyseiseen sarjaan.


LEGO rakentajan tärkeimmät tietokannat

  • Bricklink - LEGO osa ja -sarjatietoa
  • Brickset - LEGO osa ja -sarjatietoa
  • Peeron - LEGO rakennusohjeita, osa ja -sarjatietoa

LEGO rakennusohjeita



Kaikki hukkuneet LEGO ohjeet digitaalisena koneelle

Monesti vanhojen LEGO sarjojen ohjeet ovat pakkauspahvien kanssa hukkuneet aikojen saatossa. Onneksemme lähes kaikkien LEGO sarjojen ohjeet löytyvät digitaalisina. Jos tiedossasi on sarjan numero, on ohjeen löytäminen yksinkertaista. Siirry LEGO sarjojen ohjeita tarjoavalle sivustolle (Brickinstructions, LEGO building instructions, Let's Build it Again) ja syötä hakukenttään sarjan numero.

Usein kuitenkin sarjanumero on kadonnut ohjekirjan mukana, ja lähtötietonasi on ainoastaan muistikuva LEGO sarjan ulkomuodosta ja hatara arvaus julkaisuvuodesta. Nämä tiedot auttavat kuitenkin pitkälle, sillä LEGO sivustoilta löydät kuvat kaikista LEGO sarjoista (Brickset, Bricklink, Peeron), joita voit selata esimerkiksi vuosiluvun tai teeman mukaan. Jos muistat omistaneesi vanhan LEGO avaruusaluksen, voit käyttää hakusanana esimerkiksi "space" tai etsiä avaruusaiheisia LEGO sarjoja eri vuosilta.

Onnea etsintään! Onko sinulla kommentoitavaa, huomautettavaa tai lisättävää tähän kirjoitukseen? Kirjoita kommenttisi alle.

BricklinkDesign idElement idLego numeroLego-ohjeetOheetPeeron