Miksi LEGO-palikat on tehty muovista?

Sanotaan, että muovi mahdollistaa nykyisen modernin elämämme. Muovia alettiin käyttää laajassa mittakaavassa teollisuuden valmistamissa tuotteissa 1950-luvulla, jolloin myös nykyinen tuntemamme LEGO-palikka patentoitiin (1958). Muovi on materiaalina kestävä, kevyt ja sitä on helppo muotoilla sekä valmistaa sarjatuotantona. Muovi pitää myös hyvin sille annetun muodon, mikä on tärkeää LEGO-palikoiden tarttuvuuden kannalta. Muovin ansiosta LEGO-palikat kestävät vuosikymmeniä.

Esimerkiksi puiset LEGO-palikat eivät kestäisi käyttöä, niiden tarkka työstö olisi vaikeaa ja ne olisivat liian joustavia. Metalliseoksista valmistetut LEGO-palikat taas saattaisivat olla liian kalliita, ja lämpötilan vaihtelut voisivat vaikuttaa niiden muotoon ja sitä kautta tarttuvuuteen.

Muovin raaka-aineena käytetään öljyä, minkä käyttöä pyritään nykyisin vähentämään. LEGO on linjannut visiokseen, että sen tärkeimmät tuotteet tehtäisiin vuonna 2030 mennessä kasvipohjaisista muovilaaduista. Lisää LEGO-yhtiön tulevaisuudesta voit lukea esimerkiksi Pii Poon sivuilta.

 

Kuinka LEGO-hahmot syövät, kun kädet eivät taivu?

Vaikka LEGO-hahmoilla on inhimillisiä piirteitä, poikkeavat ne meistä ihmisistä silti joiltain periaatteiltaan. Suurta osaa LEGO-maailman tapahtumista ei nimittäin näe, sillä LEGO-hahmot elävät elämäänsä meidän päässämme, aivojemme sisällä.

Esimerkiksi LEGO-hahmojen syöminen, vessassa käynti tai muut arkiset toiminnot kyllä ovat mahdollisia ja tapahtuvat, vaikka siltä ei näyttäisi. LEGO-maailmassa asiat rakennetaan ikään kuin näyttämöksi. Tällä rakennetulla näyttämöllä LEGO-hahmot elävät elämäänsä mielikuvituksessamme.

Professori Albus Dumbledore totesi kerran Harry Potterille: "Totta kai se tapahtuu pääsi sisällä, Harry. Mutta miksi ihmeessä sen pitäisi tarkoittaa, ettei se ole totta?" Tästä syystä LEGO-hahmoille kannattaa jatkossakin rakentaa vessat ja ruokapöydät, sekä pitää huolta riittävän ja monipuolisen ravinnon saannista.

 

Miten LEGOLANDIN korkeimmat rakennukset pysyvät pystyssä?

Kotona tehdyt LEGO-rakennelmat pysyvät koossa painovoiman ja palikoiden välisen kitkavoiman ansiosta. Painovoima vetää jokaista palikkaa kohti maanpintaa ja kitkavoima pitää palikat kiinni toisissaan.

LEGOLANDISSA LEGO-rakennelmiin kohdistuu kotioloista poiketen myös sääilmiöiden aiheuttamaa rasitusta. Esimerkiksi tuuli, sade ja auringonsäteily vaativat rakennelmilta erityistä kestävyyttä. Rakennelmien täytyy kestää myös vuosikausia, eikä niitä ole tarkoitus purkaa.

LEGOLANDIN LEGO-rakennelmien sisällä on yleensä teräksinen tukiranka, jonka ympärille rakennelmat on tehty. Teräsrangan lisäksi palikat on liimattu toisiinsa kiinni.

 

Miksi LEGO-maailma on nykyään eriytetty tyttöjen ja poikien LEGO-sarjoihin?

LEGO on maailman suurin lelubrändi ja kansinvälinen lelu. Tästä johtuen sen pitäisi pystyä olemaan arvoiltaan mahdollisimman yleismaailmallinen, pysymällä kuitenkin kiinni ajan hengessä, mutta olemalla samalla loukkaamatta ketään. Samalla sen tulisi saavuttaa mahdollisimman suuri osa potentiaalisista asiakkaistaan - leikkivistä lapsista.

1970-luvulta lähtien (esim. Homemaker, Belville) LEGO on tuottanut tytöille suunnattuja teemoja, mutta ne eivät ole onnistuneet tavoitteessaan saada tyttöjä LEGO-palikoiden pariin. Vielä vuonna 2008 LEGO-ostoksista vain 10% ostoksista tehtiin tytöille.

Tutkimusten mukaan on eroja minkä tyyppisistä leluista pojat ja tytöt viehättyvät. Toisaalta poikien ja tyttöjen on todettu suosivan jossain määrin leluja, joiden uskovat olevan heille tarkoitettuja.

LEGO toteuttu viime vuosikymmenellä osana tutkimustaan kokeen, jossa tytöt ja pojat laitettiin ryhminä rakentamaan linna. Huomiot olivat, että tyttöjen ja poikien leikeissä oli eroja. Tytöt olivat yleisesti ottaen kiinnostuneempia kokonaisvaltaisemmista ympäristöistä ja niiden yksityiskohtien tarkkuudesta. Poikia kiinnostivat enemmän yksittäiset rakennelmat, niiden rakentaminen ja niihin liittyvät toiminnan mahdollisuudet.

Tutkimuksen tuloksena lanseerattiin LEGO Friends-teema (2012-), joka sai tytöt kiinnostumaan LEGO-sarjoista ennen näkemättömällä tavalla. Nykyisellään LEGO on enemmän kuin koskaan myös tyttöjen lelu. Friends-, Elves-, Disney Princess-teemojen ansiosta tytöt ovat kiinnostuneet LEGO-rakentamisesta. Kun tytöt on saatu kiinnostumaan LEGO-rakentamisesta, ei mikään estä heitä siirtymästä muihin teemoihin, eikä mikään estä poikia ostamasta esimerkiksi Friends-teemaa.

LEGO tarjoaa tytöille mitä he haluavat, kun taas kriitikkojen mukaan LEGO vaikuttaa siihen mitä tytöt haluavat. Totuus saattaa olla jotakin tältä väliltä. Hyvä asia kuitenkin on, että tytöt on saatu kiinnostumaan LEGO-rakentamisesta 50 vuotta LEGO-palikan syntymisen jälkeen.

Nykyinen arvopoliittinen keskustelu tasa-arvosta ja sukupuolirooleista asettaa myös LEGO-yhtiölle paineita vastata muuttuviin asenteisiin. Lopulta kuitenkin kuluttajat tekevät valinnat ja päättävät mitä ostavat.

 

Mikä on pienin LEGO-palikka?

Eri lähteestä riippuen vastaus pienimmän LEGO-palikan tittelistä vaihtelee. Yleisesti ottaen paljon pieniä palikoita on LEGO-hahmojen tarvikkeissa ja varusteissa. Päähineisiin ja hiuksiin kiinnitettävät palikat ovat hyvin pieniä, ja näistä pienimpiä ovat esimerkiksi LEGO Twitch -hahmon tuntosarvi, Star Wars -hahmojen kypäräantenni tai Elsan LEGO-tiara. Tavallisista niin sanotuista peruspalikoista yksi pienimmistä lienee 1x1 pyöreä sileä LEGO-palikka.

Jos asiaan haluaisi varman vastauksen, tulisi sitä tutkia empiirisesti ja pienimmiksi arvioitujen palikoiden tilavuutta vertailla. Nämä LEGO-palikat voitaisiin upottaa vuorollaan nesteeseen, ja vähiten nesteen pintaa nostava palikka olisi tilavuudeltaan pienin. Koska pienten osien materiaaliseos on kuitenkin usein sama, riittäisi tarpeeksi tarkkaan arvioon LEGO-palikan massan (paino) mittaus. Vähiten painava LEGO-osa olisi tällöin myös pienin tilavuudeltaan ja siksi pienin.

Kuitenkin varsinkin pienissä LEGO-tarvikkeissa käytetyt materiaalit saattavat poiketa toisistaan (esim. tuntosarvet taipuisaa materiaalia), on varmempaa valita mittaustavaksi nesteeseen upottaminen.

 

Kuinka usein vuodessa tulee uusia LEGO-pakkauksia?

LEGO-uutuuksia julkaistaan Suomessa tammikuussa, maaliskuussa, kesäkuussa, elokuussa sekä syyskuussa. Lisäksi joulukuun lopussa joulun jälkeen julkaistaan "tammikuun ennakkolanseeraus". Eniten uusia LEGO-sarjoja julkaistaan tammikuussa ja kesäkuussa.

Näiden peruslanseerauksien lisäksi esimerkiksi LEGO-minifiguurikeräilysarjoilla ja joillain yksittäisillä erikoistuotteilla on omat julkaisuaikataulunsa, jotka vaihtelevat vuosittain.

Kaikki LEGO-uutuudet esitellään LEGO-katalogissa, joita julkaistaan kaksi vuodessa (tammi-kesäkuu, heinäkuu-joulukuu).

Lisäksi julkaisuaikataulut saattavat vaihdella maanosittain ja maittain, eikä kaikkia tuotteita välttämättä lanseerata kaikissa maissa. Joitakin tuotteita saattaa olla saatavilla vain valituilta jälleenmyyjiltä ja esimerkiksi virallisissa LEGO-kaupoissa voi olla myynnissä paikallisia erikoistuotteita.

Tarkat julkaisupäivämäärät tietyille sarjoille tai lanseerauksille kannattaa tarkistaa lähimmältä LEGO-jälleenmyyjältä.

 

Miksi LEGO-sarjoissa on nykyään paljon erikoispaloja ja vähän peruspalikoita? Eikö luovuudelle ole tilaa?

LEGO-palikoita on nykyisin yli 50 000 erilaista, minkä ansiosta mahdollisuudet rakentaa mitä tahansa ovat suuremmat kuin koskaan. Erilaiset palikat ovat eri rakentajille tärkeitä, minkä vuoksi yksittäisten palikoiden kokoaminen sarjoiksi ei palvelisi yleisellä tasolla LEGO-rakentajien tarpeita kovinkaan tehokkaasti.

LEGO Classic -rakennussarjat sisältävät suhteellisesti enemmän peruspalikoita kuin muut sarjat, ja ne on tarkoitettu kannustamaan luovaa rakentamista. Hyviä perusosia löytyy myös Creator-teemasta. Kun tarve on tietyille yksittäisille LEGO-osille, niitä löytyy esimerkiksi LEGO-yhtiön omasta verkkokaupasta, Bricklinkistä tai Pii Poon verkkokaupasta.

LEGO-palikoita ei ole koskaan tarpeeksi, jolloin saatavilla oleva rakennusmateriaalin puute tuntuu asettavan esteet visioiden toteutumiselle. Yksi luovuuden mittari kuitenkin on, miten päästä haluamaansa tavoitteeseen käyttämällä saatavilla olevaa materiaalia? Jokaiselle erikoispalikalle voi keksiä täysin uuden käyttötarkoituksen, ja inspiraatiota uusille ideoille voi hakea esimerkiksi googlen kuvahausta tai tutustumalla aikuisten LEGO-harrastajien teoksiin.

Kun erilaisia LEGO-palikoita oli ennen vähemmän, tarkoittiko se että jouduimme käyttämään enemmän luovuutta? Todellisuudessa rakentaminen saattoi oli paljon yksinkertaisempaa, mahdollisuudet rajalliset, eikä rakennelmista erottunut erilaisia ilmaisutyylejä.

Nykyinen valtava erilaisten osien määrä on mahdollistanut LEGO-rakentamisen kehittymisen vakavasti otettavaksi harrastukseksi, johon voi syventyä ja josta voi oppia aina uutta. Maailman taitavimpien LEGO-rakentajien omaperäisiä rakennustyylejä jäljitellään, ja osien käytön luovuutta ihastellaan.

 

Onko olemassa ruokalegoja siis joista saisi rakenneltua tomaatteja ym.

LEGO-minifiguurien ruokailua varten on olemassa laaja valikoima valmiita LEGO-hedelmiä ja muita ruokia. Ruokapalikoita on sekä kolmiulotteisina palikoina, että painettuina kuvalaattoina.

Isompien ja aidommalta näyttävien hedelmien rakentaminen LEGO-palikoista on mahdollista, mutta vaatii hieman kekseliäisyyttä tai opettelua. Perusmuoto esimerkiksi tomaatille on pallo, joka on mahdollista rakentaa monella tavalla.

Hyviä tutoriaaleja LEGO-pallojen rakentamiseen löytyy Youtubesta hakusanalla "LEGO ball". Muita vinkkejä hedelmien rakentamiseen voi etsiä esimerkiksi Googlen kuvahaulla hakusanalla "lego fruits".

 

Kulkevatko LEGO City- ja LEGO Duplo-junat samoilla raiteilla?

 LEGO System -junaraiteet voidaan jakaa "siniseen aikakauteen" (1966-1980), "harmaaseen aikakauteen" (1980-1991), "9V aikakauteen" (1991-2006) ja "kauko-ohjattavien aikakauteen" (2007-). Sinisen ja harmaan aikakauden kiskot käyvät toisensa kanssa yhteen, ja 9V-kiskot käkyvät kauko-ohjattavien kiskojen kanssa yhteen. Kaikkien aikakausien raideleveys on sama, joten System-junat voivat ajaa millä kiskoilla tahansa.

Duplo-sarjojen junakiskot (1983-) ovat kaikki yhteensopivia keskenään, vaikka kiskojen värisävy ja pienet yksityiskohdat (esimerkiksi kitkapinta) ovat vaihtuneet.

Duplo- ja System-junien raiteet ovat keskenään samaa leveyttä. Duplo-junat eivät kuitenkaan pysty matkustamaan System-kiskoilla. System-junat sen sijaan pystyvät matkustamaan Duplo-kiskoilla, vaikkai kyyti ei olekaan yhtä tasaista kuin System-kiskoilla. Duplo- ja System-junia ei kuitenkaan ole tehty yhteensopiviksi keskenään, joten molempia junia suositellaan ajettaviksi omilla kiskoillaan.

 

Onko olemassa hienoja ja käytännöllisiä LEGO-säilytysratkaisuja?

LEGO-palikoiden lajittelu ja säilyttäminen on ikuinen keskustelunaihe sekä lapsiperheiden että LEGO-harrastajien keskuudessa. Säilytystarpeet ja niille asetetut esteettiset vaatimukset vaihtelevat.

Jos tarkoitus on saada LEGO-palikat nopeasti ja helposti piiloon, on esimerkiksi Room Copenhagenilla tyylikkäitä vaihtoehtoja, joita se valmistaa LEGO-lisenssillä.

Tarkkaan lajitteluun tähtääville hyviä vaihtoehtoja ovat naula-ruuvi-tavaralle tarkoitetut pinottavat vetolaatikostot, joita myyvät esimerkiksi rautakaupat. Nämä laatikostot eivät tosin kaunista olohuonetta.

Jännittävä uutinen on pohjoismainen LEGO-yhtiön ja IKEAN  yhteistyö, joka saattaa tuoda uusia, edullisia ja tyylikkäitä ratkaisuja LEGO-palikoiden säilytyspulmaan. Toistaiseksi yhteistyö ei ole poikinut konkreettisia tuotteita.

 

Miksi tietty LEGO-sarja ei koskaan ilmestynnyt Suomessa?

Kansainvälisen perusvalikoiman lisäksi LEGO julkaisee vuosittain sarjoja, jotka julkaistaan alueellisesti, esimerkiksi tietyssä maanosassa, maassa tai paikallisesti. Osa sarjoista liittyy olemassa oleviin teemoihin (kuten City, Ninjago, Star Wars) ja osa alueellisiin teemoihin, kuten esimerkiksi "Kiinalainen uusivuosi".

Yleisesti ottaen televisiosarjoihin, elokuviin tai muihin kolmansiin osapuoliin liittyvät LEGO-sarjat julkaistaan maissa, joissa niihin kohdistuu jo valmiiksi suurin mielenkiinto. Esimerkiksi "The Powerpuff Girls" LEGO-sarjoille kysyntä on oletettavasti suurin Yhdysvalloissa, jossa brändi on tunnetuin ja ajankohtainen (televeisiosarja 2016-).

Katso myös vastaus kysymykseen "Kuinka usein vuodessa tulee uusia LEGO-pakkauksia?".